Axiom BreweryPrůmyslová 3796 01 ProstějovTel. 604 649 662jan.horak@axiombrewery.comwww.axiombrewery.com
V Prostějově vaří výborné piva s norským rukopisem...
Poloha
Prostějov je město na západním okraji Hané, ležící 15 km od Olomouce a 45 km od Brna. Žije zde přibližně 43 tisíc obyvatel. První historická zmínka o vsi Prostějovice pochází z roku 1141, do poloviny 13. století se vyvinula ve významnou trhovou ves. V roce 1390 bylo Prostějovu uděleno právo výročního trhu, čímž se fakticky stal městem. Rozvoj města se zpomalil v husitském období a kvůli nedostatečnému opevnění byl v roce 1431 dobit a vypálen vojsky markraběte Albrechta. Prosperitu městu přinesla až po roce 1490 více než stoletá vláda rodů Pernštejnů. Na konci 16. století se město stalo majetkem Lichtenštejnů. V roce 1527 byla v Prostějově vytištěna první kniha na Moravě. Během třicetileté války došlo ke zpustošení města, poté město začalo dostávat barokní ráz. V polovině 17. století dochází v Prostějově k prudkému rozvoji potravinářského, textilního a oděvního průmyslu, v 19. a 20. století zde nastupuje architektura ve stylu historismu a secese, následně pak funkcionalismu.
Mezi nejvýznamnější rodáky Prostějova patří vědec Otto Wichterle nebo básník Jiří Wolker. Dominantou města jsou dvě radnice - stará renesanční a nová s orlojem a 66 metrů vysokou věží. Za návštěvu určitě stojí také Národní dům z roku 1905, který patří mezi architektonické skvosty města a je také jeho hlavním kulturním a společenským centrem. Konají se zde divadelní představení, koncerty, plesy, společenské večírky, vernisáže a výstavy obrazů a soch. Mezi další lákadla Prostějova patří botanická zahrada, hvězdárna, letní aquapark Koupelky, nebo Plumlovská přehrada na okraji města. Děti určitě uvítají návštěvu kozí farmy Rozinka v Čelechovicích na Hané, dospělí naopak rádi zavítají do známého prostějovského podniku na výrobu značkových lihovin Starorežná, jehož historie sahá až do 16. století.
Pivovar
Minipivovar Axiom Brewery vznikl v roce 2019 a už po půl roce fungování získal prestižní ocenění Rate Beer za nejlepší nový pivovar v České republice. Za úspěchem pivovaru hned v počátcích jeho existence stojí spolupráce s norským sládkem Kjetilem Jikiunem, který nejen založil první řemeslný pivovar v Norsku, díky čemuž je často nazýván praotcem norského minipovarnictví, ale vařil pivo i v Brazílii, Číně, USA nebo v Singapuru. Dnes je světově uznávanou osobností craftového pivovarnictví. Paradoxně začal svoji kariéru jako letadlový pilot ve společnosti Scandinavian Airlines a díky svým letům do USA se zde v devadesátých letech seznámil s řemeslnými pivy. Pozdější lety do Japonska ho seznámily se saké a v roce 2010 začal ve svém pivovaru vařit saké jako první v Evropě. Dnes vlastní například řemeslný pivovar Solo na řeckém ostrově Kréta.
Nabídka pivovaru Axiom se vyznačuje extrémně širokým spektrem pivních stylů, od ležáků po velmi širokou škálu svrchně kvašených piv. Pivovar je sice výrazně orientován na zahraniční trhy, jeho piva ale můžete najít také na čepu řady místních podniků, nebo v pivotékách. Provozuje také vlastní Axiom pub v Brně a v brzké době plánuje otevření Axiom pubu v Olomouci. V době covidové pandemie nezapomněl ani na zdravotníky a pro Prostějovskou nemocnici uvařil speciální várku s názvem "True heroes", kdy každému ze zaměstnanců, od lékařů až po údržbáře, předal celkem více než tisíc lahvových piv.
Závěrečné hodnocení
Dopředu upozorňujeme, že tato piva možná nebudou vyhovovat ortodoxním vyznavačům pivních stylů. Norská pivní celebrita Kjetil Jikium, sládek, který už objel půlku zeměkoule, tady experimentuje s vůněmi i chutěmi a jeho piva jsou výrazně osobitá a svérázná (na FB nás sice občas za tyto výrazy kritizují, ale my si za nimi stojíme...). Takže pokud chcete ochutnat piva s trochu jinou dimenzí a na chvíli zapomenete na wikipedii pivních stylů, tak tady se vaše pivní obzory posunou zase o něco dál...
Nečekejte tady klasické ležáky nebo svrchňáky, tento pivovar totiž experimentuje ve všech směrech. A to je skvělé, protože buď v restauraci, nebo u vás doma ochutnáte originální pivo, které nikde jinde nenajdete a v tom je silná stránka tohoto pivovaru. Odlišit se od tradičního encyklopedického pojetí pivních stylů a přinést vám zase něco trochu jiného. A pak už je na vás, jak moc vám tato piva chutnají, nebo ne. V tom spočívá krása řemeslného piva, protože každý mok chutná trochu jinak. A nám tato piva chutnala moc, i když také my jsme se museli hned od začátku oprostit od našich návyků a pustit uzdu čichovým a chuťovým kanálkům...:)